6 metoder för att förstora ett personligt foto till en tavla

Är du sugen på att förstora ett privat foto till en tavla? I den här artikeln ger vi svar på hur det går till och tipsar om sex metoder som kan ge dig en personlig tavla i hemmet.

Går det att förstora foto till tavla?

Många vill gärna förstora ett foto till tavla för att göra sin inredning mer personlig, och det finns många möjliga metoder för ändamålet. Det är alltså fullt möjligt att förvandla ett foto i telefonen på din hund, familj eller från semestern till en stor tavla i vardagsrummet.

Hur förstorar man foto till tavla?

Du kan bland annat förstora ett foto till tavla genom att få dina bilder framkallade i en fotobutik. Liknande tjänster finns även på nätet. Då kan du trycka upp ditt foto till bland annat en canvastavla eller aluminiumplatta. Ett annat alternativ är att få fotot avmålat till en tavla av en konstnär.

Med andra ord behöver du inte själv utbilda dig inom analoga fotografiska processer för att förvandla en personlig bild till en vacker inredningsdetalj i hemmet. Nedan går vi igenom sex olika metoder som ger bra resultat när du vill förstora ditt foto för att framkalla en tavla av bilden.

6 metoder att förstora foto till tavla

  1. Klassisk förstoring via fotoframkallning.
  2. Förstora till canvas.
  3. Förstora till alu-platta.
  4. Måla av foto för att skapa en tavla.
  5. Skriva ut själv på fotopapper och rama in.
  6. Akryl och UV-teknik.

1. Klassisk förstoring

Det klassiska sättet att förstora ett foto till tavla är genom vanlig fotoframkallning. Vanligast är att göra det digitalt på nätet, men det går fortfarande att vända sig till en fotobutik om du till exempel använt engångskameror. Beställ då en större storlek av dina foton att rama in till en tavla.

2. Förstora till canvas

Att förstora ett foto till tavla i canvasformat har blivit allt vanligare. Canvas har fördelen att vara ett förlåtande material, vilket innebär att även foton med lägre upplösning kan göra sig riktigt bra med den här metoden. Dessutom ger tavlan en varm känsla och känns som ett riktigt konstverk.

3. Förstora till aluminiumplatta (alu-platta)

Det finns två sätt att förstora sitt foto till tavla genom en alu-platta. Antingen kan du trycka bilden direkt på plattan, eller så väljer du att kombinera med klassisk förstoring. Då laminerar du fotot och monterar den på alu-plattan, vilket ger en glansig effekt och gör att tavlan håller över tid.

4. Måla av foto för att skapa en tavla

Att måla av ett foto för att förstora det till en tavla är den mest unika metoden på den här listan. Om du tar hjälp av någon med talang för att måla kan resultatet bli riktigt bra och ge en väldigt genuin känsla. Till exempel kan du vända dig till JN Art som specialiserar sig just på detta.

5. Skriv ut själv på fotopapper

Budgetalternativet är att förstora foto på din egen dator, skriva ut på fotopapper och rama in till en tavla. Du kan anpassa motivet och spara pengar, men nackdelen är dock att du inte kan skriva ut större än A4-format med en traditionell skrivare. Med en A3- eller 3D-skrivare vidgas möjligheterna.

6. Akryl och UV-teknik

På senare tid har akryltryck blivit en vanlig metod för att förstora foto till tavla. Man använder UV-teknik för att trycka fotot på akrylglaset. Det ger både ett häpnadsväckande djup, men även en behaglig lyster. Du kan använda akrylglas även för foton som förstorats med klassisk framkallning.