Pris för molnlagring – så mycket kostar det att lagra bilder online

Med en molntjänst är det enkelt att lagra bilder på nätet, som man dessutom kan komma åt från vilken enhet som helst. Men då det finns ett femtiotal molntjänster på marknaden kan det vara svårt att välja en molntjänst som passar för just dina behov.

I den här artikeln pratar vi mer om de 3 bästa molntjänsterna för privatpersoner, med bland annat pris samt prestanda i åtanke.

 

3 bra molntjänster för att lagra bilder

  1. Microsoft OneDrive: Microsoft 365 inkluderas. 6TB lagring kostar ca. 850 kr/år.
  2. Google Drive: Generöst utrymme för gratiskunder. 2 TB lagring kostar ca. 850 kr/år.
  3. IDrive: Tillhör inget ekosystem. 5 TB lagring kostar ca. 300 kr/år.

Nedan pratar vi mer om de molntjänster som precis nämnts i större detalj.

 

1. Microsoft OneDrive

Specifikationer

  • Gratis lagring: 5 GB
  • Maximal lagring: 6 TB
  • Sammankopplade enheter: 30

Fördelar

  • Office 365 inkluderas
  • Du kan redigera bilder utan att först ladda ner dem

Nackdelar

  • Inga avancerade funktioner inkluderas

Microsofts molnlagringsprogram OneDrive lämpar sig bäst för alla som redan idag använder sig av Microsofts produkter, likt mailtjästen Outlook samt Windows 10. OneDrive inkluderar även mobila appar för alla vanligt förekommande enheter likt iPhone, iPad, PC och Mac.

Gratisanvändare får ta del av 5 GB lagring, vilket är en acceptabel nivå. Det är dessutom relativt billigt att uppgradera till 100 GB molnlagring om man så önskar. Om du vill ha allt som OneDrive har att erbjuda ska du teckna dig för Microsoft 365 Family, som kostar cirka 850 kronor per år.

Då inkluderas 6TB lagring, så även samtliga kontorsapplikationer såsom Outlook, Word, Excel, Access, Publisher, OneNote och PowerPoint. Utöver detta får man även ta del av 60 gratisminuter på Skype varje månad.

 

2. Google Drive

Specifikationer

  • Gratis lagring: 15 GB
  • Maximal lagring: 2 TB
  • Sammankopplade enheter: Obegränsat

Fördelar

  • Mycket lagringsutrymme även för gratisanvändare
  • Väl utvecklade applikationer för Android

Nackdelar

  • Webbgränssnittet är föråldrat

En Google Drive-applikation är förinstallerad på samtliga Android-telefoner, vilket har medfört att Google Drive dominerar totalt när det kommer till att ladda upp filer med hjälp av det operativsystemet. Utöver detta är den gratislagring man får ta del av generös, och betydligt mer tilltagen i jämförelse med den lagringsmängd som OneDrive ger dig tillgång till.

En smidig integrering med Google Foton erbjuds även, och för cirka 850 kronor årligen får man ta del av 2 TB lagring. Det är förvisso mindre än vad OneDrive-kunder får ta del av, men samtidigt tillräckligt för nästan alla fotografer som ämnar lagra bilder online.

Gränssnittet är dock svåranvänt, i synnerhet om man inte vill använda sig av Google Drive-apparna. Men allt som allt är Google Drive ett solitt val, i synnerhet om man redan idag använder många Googleprodukter såsom Google Docs, Google Sheets eller Gmail.

 

Tips: Du kan även lagra viktiga säkerhetsprogram för PC och Mac med en molnlagringstjänst, och dela med dig av dessa till vänner och familj.

 

3. IDrive

Specifikationer

  • Gratis lagring: 5 GB
  • Maximal lagring: 5 TB
  • Sammankopplade enheter: Obegränsat

Fördelar

  • Säker
  • Begriplig
  • Kraftfull prestanda

Nackdelar

  • Tvåstegsinloggning erbjuds inte

IDrive erbjuder ett lättnavigerat och kraftfullt webbgränssnitt där man får möjlighet att lagra upp till 5 GB data utan att behöva betala för sig. Utöver detta inkluderas även en kraftfull funktion för fotoredigering, som med hjälp av ansiktsigenkänningsteknik kan sortera dina bilder utefter de personer som du tagit kort på.

Premiumversionen går vid namnet IDrive Business, och ger dig 5 TB molnlagring mot en årskostnad på cirka 300 kronor. Det är ett utmärkt pris i jämförelse med Google Drive och OneDrive, men om du redan använder dig av Microsofts eller Googles ekosystem kan det vara värt att ställa sig frågan; behöver jag verkligen en tjänst till?

Att kunna lagra filer via samma ekosystem är det smidigaste valet, men så även det dyraste.

 

Finansieringstips för att ha råd med bra molnlagring

Hos en låneportal likt den som Enklare.se erbjuder kan man konsoldiera lån för att på så sätt få mer pengar över till annat. Små krediter har i regel en räntesats på 15 till 40%, medan ett samlingslån ofta har en räntesats på 5 till 10 %. Det medför att du har möjlighet att spara stora summor pengar genom att sänka dina samlade kostnader för lån.

Hos Enklare behöver man bara ta en kreditupplysning för att kunna samla sina mindre krediter, och då låneportalen jämför låneanbud från ett flertal kreditinstitut är din möjlighet god för att få ta del av ett samlingslån med en särskilt låg räntesats.