Hur gör man en print screen?

En printscreen, eller en skärmdump, är en bild på din skärm på mobiltelefonen eller surfplattan. Det finns olika sätt att ta en fil,printscreen på idag, beroende på den enhet du äger. När du sparar en skärmdump kommer den sparas som en JPG.

Printscreen iPhone – hur gör man?

För att ta en skärmdump på din iPhone X eller en senare version, håller du in volymhöjningsknappen och sidoknappen samtidigt. Släpp därefter båda knapparna och en liten miniatyr kommer visas på bilden du nyss tog.

Har du en iPhone 6, 7 eller 8 tar du en skärmdump genom att trycka in hemknappen och sidoknappen samtidigt. Äger du en iPhone SE eller en tidigare version, trycker du samtidigt på hemknappen och den övre knappen.

Vart hamnar printscreens på iPhone? Din skärmdump kommer hamna i telefonens eller surfplattans app ”Bilder”. Du hittar detta genom att öppna ”bilder” och sedan genom att klicka på ”Album” och därefter ”Skärmavbilder”.

Printscreen Android – hur gör man?

För att ta en printscreen på Android 9.0 eller högre, trycker du på strömbrytaren och efter några sekunder ska en knapp om skärmdump dyka upp. 

Gör det inte detta, håll istället ned strömbrytaren samtidigt som du håller in nedåt volymknappen. Du kommer därefter ta en bild på enhetens skärm.

Din printscreen kommer du sedan hitta under appen ”foton” eller ”galleri”.

Printscreen PC – hur gör man?

Det finns fyra olika sätt att ta en printscreen på PC. Det första sättet är att trycka på knappen ”PrtScr” eller ”Print Screen” som finns på tangentbordet. Sedan öppnar du ett ritprogram och klistrar in bilden med Ctrl + V

Håller du in knappen Alt + PrtScr kan du ta en bild på det aktuella fönstret som du har öppet. Windows + PrtScr gör att din bild kommer sparas direkt i mappen ”skärmbilder” som du hittar i albumet ”bilder”. 

Det går också att använda skärmklippverktyget, som är ett inbyggt program i din PC. Du öppnar detta genom att söka på programmet, eller klicka på Windows tangenten + Skift + S. Dra sedan över det området du önskar ta en bild på, öppna ett ritprogram och klistra in bilden med Ctrl + V.  

Printscreen Mac – hur gör man?

På en Mac kan du antingen ta en bild på hela din skärm, genom att klicka på kommando + shift + 3 på datorns tangentbord. Bilden sparas på skrivbordet.

Du kan också ta en bild på en del av skärmen, genom att klicka på kommando + skift + 4 och använd sedan musmarkören för att markera den del du önskar fånga på bild.